Samen onder de Maan

Gepubliceerd op
5/12/2023

De afnemende Maansikkel lost op in de duisternis, de Maan verdwijnt uit zicht. Een bijzondere fase in haar cyclus, waarover we het zo weinig hebben. Want het wordt intens donker en donkerte trekt ons doorgaans niet. In de oude dagen voelden de volkeren in de laatste Maanfase angst en ook bewondering. De Donkere Maan, die zich manifesteert door totale afwezigheid van licht, maakt namelijk zichtbaar wat normaal onzichtbaar is in dat licht. Wat je met het blote oog niet kon zien, was, en is nog steeds, mysterieus.

Een compleet andere sfeer dan wanneer ze op haar volst is en de Maan glorieus straalt. Als gevierd kan worden wat al bereikt is, dankbaarheid gedeeld voor alles waar het licht op mag schijnen.

Stel je voor, hoe dat heel lang geleden was. Voor de eerste mensen die twee grote bollen hoog boven hen ervoeren, reizend langs het hemelgewelf. Waarbij een meestal warmte gaf, licht in de duisternis bracht. De ene tijd langer zichtbaar was dan de andere, maar altijd weer als dezelfde terugkwam. Die bol werd verbonden aan het Vuur, dat een van onze basisbestaansmiddelen werd. Vader Zon nam een belangrijke plaats in het leven van alledag in.

Maar dan die andere, die voortdurend van vorm veranderde. Koud uitstraalde, vaak alleen waarneembaar als ze tevoorschijn kwam in de donkerte. Overdag amper of niet zichtbaar. Hoe was het om die te volgen en te doorgronden? De Magie van de Maan houdt ons al zo lang bezig, boezemt ontzag in en zelfs angst.

Het ritme van de Maan is de meest oorspronkelijke kalender die we hebben, ook al leven we daar nog amper naar. En dat terwijl Sister Moon het grootste orgaan op onze aardbol en ook het grootste bestanddeel in ons lichaam beïnvloed: Water. Niet vreemd dus, dat er gedurende de verschillende fasen binnen een Maancyclus van alles kan veranderen in stemmingen, acties en gebeurtenissen. Eb en vloed, je kent het wel.

Mijn ritme is het, dat Maanritme. En daarom haakt Tribal Guide in op de Maanfasen, met onder andere vieringen tijdens de Donkere en de Volle Maan. Momenten van ceremonie, die ons verbinden met het natuurlijke komen en gaan, loslaten en oppakken, inkeer en naar buiten gaan.

Waarom het vieren van de Donkere Maan? Voor we weer de eerste glimp kunnen opvangen van de Nieuwe Maansikkel, is het tijd voor rust, stilte, voorspellingen. Aankijken wat daar zit, in dat donker. En ook voor verlichting en eventuele helende krachten. Waarna de Maan gaat wassen, met alle bijbehorende ontwikkelingen en groeiprocessen. Daarvoor is eerst de rust en reflectie nodig uit de tijd dat we haar niet kunnen zien. Met de Volle Maan blijkt of onze intenties, acties, doelen voor dit moment haalbaar zijn. Een houvast om in cyclische bewegingen bezig te zijn met wat verwerkt, gedaan of opgebouwd mag worden. Ja, het is een leefstijl, een van de meest natuurlijke.

Daarom nodig ik je uit voor een stukje leven op het ritme van de Maan, door de Donkere en Volle Maanmomenten mee te vieren. Ze liggen al vast, dus ik zou zeggen, trek je Zonnekalender erbij, om de Maankalender erin te zetten.

Voor de Donkere Maanmomenten ben je om 18.30 uur welkom. Er is vanaf 18.15 uur tijd om rustig aan te komen in de Tribal Guide tipitent in Zweeloo. Laat je daarna meenemen in de bijzondere energie van dit moment, waarnaar we niet gewend zijn te kijken. Achteraf drinken en eten we een kleinigheid, om daarna weer te vertrekken naar het dagelijkse leven. Details over de vieringen volgen altijd na aanmelding, wat kan via jose@tribalguide.nl, of app naar 0657576347. Jouw bijdrage bestaat uit € 25,00 en een stuk hout, waarmee je symbolisch bijdraagt aan de tribe.

De Volle Maanvieringen beginnen om 18.00 uur, je bent vanaf 17.45 uur welkom. Met andere rituelen vieren we hier wat op dat moment gevierd mag worden. We starten met soep en soms lopen we een rondje. Daarna zijn we klaar om de buitenwereld achter ons te laten meevoeren of de flow van de Maan. Achteraf een potluck van gezamenlijk meegebrachte hapjes en slokjes. Ook hier draag je € 25,00 en een stuk symbolisch brandhout bij, en een kleinigheid voor de potluck.

Voel je de wens om op een andere manier te werken met de kracht van de Maan? Kom dan Samen onder de Maan op:

10 december Donkere Maan van de Langste Nacht   27 dec Volle Maan
9 januari Donkere IJsmaan                                             25 januari Volle Maan
5 februari Donkere Sneeuwmaan                                 24 februari Volle Maan
8 maart Donkere Eimaan                                                 24 maart Volle Maan
6 april Donkere Maan van het Ontwaken                      24 april Volle Maan
4 mei Donkere Bloemmaan                                              23 mei Volle Maan
4 juni Donkere Maan van de Kortste Nacht                   21 juni Volle Maan & Litha
4 juli Donkere Grasmaan                                                  21 juli Volle Maan
2 augustus Donkere Maan van het Weerlicht                19 augustus Volle Maan
1 september Donkere Oogstmaan                                   18 september Volle Maan
29 september Donkere Maan van de Jacht                     17 oktober Volle Maan

Lees meer Artikelen

December 4, 2022
Trouw blijven aan mezelf
Moed is veder gaan dan je schaduw. Moed had ik nodig om in mijn tweede Vision Quest te stappen. Over de les om trouw te worden aan mezelf.
February 20, 2023
Zo binnen, zo buiten
Omdat het niet altijd duidelijk blijkt wat ik nou eigenlijk doe. Zo binnen, zo buiten, het is allemaal Tribal Guide en dat ben ik.
June 23, 2021
Tjonge, je zal toch jong zijn
Je bent jong en hebt de toekomst. Maar daar is de wereld die je volledig niet begrijpt. Laat staan je bijhoudt. Kampvuurgesprekken.

Tribal Guide

Training, coaching, rituelen en behandelingen voor richting in jouw levensfasen
Bekijk Belevingstraject