Leven volgens het Jaarwiel, vier de Jaarfeesten mee

Gepubliceerd op
30/11/2023

"Maar dan doe je dus niet aan Kerst?", vroeg hij.
"Mijn feest is Yule en daarna kijk ik uit naar het moment dat het Licht terugkeert", was mijn antwoord.
Het heeft vaak wat uitleg nodig, wat nou dat Jaarwiel is, met die Jaarfeesten erop. Dus daarover dit stukkie.

Bij Tribal Guide eren we de Feesten volgens het Jaarwiel. Ons nieuwe jaar begint niet op 1 januari. Wij vieren Samhain, de tijd van het optrekken van de sluiers naar de andere werelden en het luisteren naar wat degene die gegaan zijn ons te vertellen hebben. Waarna we op 1 november een nieuwe cirkel op het Jaarwiel beginnen. Dan trekken we ons terug, eren de beer, egel en das, die in de donkere tijd in hun holen verdwijnen, of zich vaker terugtrekken in hun burcht. Dan hebben we gewerkt aan wat we achterlaten dat ons niet meer dient. Wat we willen meenemen, of straks weer mag ontstaan, koesteren we als de zaden en bollen onder de grond. Ja, ik kan wel zeggen dat voor mijzelf Samhain het moment is om te sterven, om weer terug te komen als donker en licht evenen, samen met de groene puntjes en bloemetjes die mijn plannen, acties en daden vertegenwoordigen. Fris, vol potentie die is verzameld in de tijd onder de grond.

Waarom je me dan nog ziet rondlopen en rondpraten, is gewoonweg om de rest van 'de leven'. Dat is er ook. Alleen beleef ik dat anders en ik houd me meer zijdelings van alle geroezemoes, eindejaarsdrukte en feestdagendrang. Ik kijk nog wel naar buiten, naar de mensen om me heen, en het werk dat nog vraagt om aandacht of afronding. Maar steeds meer en meer keer ik naar binnen, diep in mezelf.

Samhain is het laatste van de feesten die we vieren volgens het Jaarwiel. Ooit leefden we meer volgens de Natuur en volgden we de twee seizoenen die er waren: de koude periode en de warme. De markeringpunten waren het ontstaan, de opkomst, bloei, rijping, oogst en afsterven, de natuurlijke weg. De Jaarfeesten hebben te maken met die momenten, waarin de seizoenen aanreiken wat daarvoor belangrijk is. Ceremonies hiervoor lagen ongeveer vast en er is ook ontdekt dat verschillende volkeren op gelijke manieren de belangrijke feesten vierden. Overal zijn ook nog eens bijbehorende godinnen en goden van toepassing. Waarom dat is veranderd, is mede veroorzaakt door de overname van de geloofswereld door monotheïstische geloven, dus daar waar slechts een god wordt aanbeden. Ook is de rol van de vrouw anders geworden en verschoven we gedurende eeuwen van moederculturen naar patriarchaat. Nou, even kort door de bocht enkele aanleidingen tot het verwateren van de originele Jaarfeesten.

En nu dan? Nou, mijn tribe viert ze wel en dan het liefst in de Natuur. Met alles wat de seizoenen ons bieden, waarbij dat wat zichtbaar en onzichtbaar is, onze leidraad is. De ene keer vieren we in de avonduren, dan weer begroeten we het ochtendgloren. Verder zijn we graag rondom het Vuur, of in de Tribal Guide Tipitent bij de kachel. Altijd hebben we een gezellige potluck.

De momenten liggen vast op het Jaarwiel, hoewel we wel merken dat seizoenen steeds meer ietsje anders gaan lopen dan we gewend waren. Onze Moeder, de Natuur, maakt haar eigen bewegingen. Dus hoe het over tien jaar is? Ik weet het niet, nu draaien we lekker mee op het Jaarwiel.

Als je het interessant lijkt, vier dan een keertje mee. Ik nodig je als eerste uit voor Yule. Het feest van de dag die het kortst is en langst durende nacht. Een paar dagen staan we stil, waarna we weer van het Donker naar het steeds langer durende Licht draaien. We blijven nog in de winter, maar de dagen lengen alweer. Yule vieren we op donderdag 21 december, we starten om 15.00 uur met een wandeling op een bijzondere plek. In het donker komen we aan bij de Tribal Guide tipitent in Zweeloo, waar het licht en warm is. We eten rondom de kachel van wat iedereen heeft meegebracht en warmen op. De avond is voor ceremonie, stilte, zingen en verder vieren. Meld je je aan via jose@tribalguide.nl voor 16 december, dan ontvang je de details. € 45,00, iets voor de potluck en een symbolisch blok hout zijn jouw inbreng.

Wil je verder mee op reis langs het Jaarwiel, dan kan dat tijdens de volgende vieringen:

Imbolc op donderdag 1 februari 2024 om 18.00 uur
Ostara op woensdag 20 maart om 6.00 uur
Beltane op woensdag 1 mei om 15.00 uur
Litha op vrijdag 21 juni tegelijk met Samen onder de Volle Maan van de Kortste Nacht 16.00 uur Lughnasadh op woensdag 31 juli om 18.00 uur
Mabon onder voorbehoud op zaterdag 21 september om 6.00 uur
Samhain op vrijdag 1 november om 20.00 uur


Om niet teveel op alles vooruit te lopen, meteen maar even doorverwijzing naar de socials en de nieuwsbrief. Daar komen de gebeurtenissen voorbij als events of posts. Misschien toch tijd voor een kalender op de website? Hmm, dat laat ik maar eens ondergronds broeden tot het tijd is om het boven te laten komen.

Lees meer Artikelen

October 17, 2021
Binnen toch een beetje buiten
Je ziet het goed. Bos en mijn massagetafel zijn een goed stel. Toch maakte ik de foto binnen. Soms vereist mijn werk een knusse binnenplek.
October 17, 2022
Een Magisch Jaar
Een Magisch Jaar --- training in persoonlijke & spirituele ontwikkeling vol Natuur & Magie --- We starten op 6 november.
July 2, 2021
Maandagse filosofie
Soms is het goed om zelf dat te doen, waarvan je overtuigd bent dat het goed is voor anderen. Practise what you preach en naar buiten dus.

Tribal Guide

Training, coaching, rituelen en behandelingen voor richting in jouw levensfasen
Bekijk Belevingstraject